Ekskursion 2022


Ekskursion 2022


Den 10. november 2022 var museets medlemmer på udflugt til to meget interessante udflugtsmål.

  • Poul La Cour Museet i Askov
  • Harteværket i Kolding

Den første del af turen gik til Askov. Transporten skete i private biler, og alle kom frem til aftalt tid.

Troels Thomsen, en mand på 90 år, var vores rundviser. Han indledte med at fortælle om Poul La Cours historie, hans mange opfindelser og hans privatliv, som var medvirkende til hans tilknytning til Askov Højskole.

Troels Thomsen er en fantastisk fortæller, og han var helt klart besøgets højdepunkt.

Efterfølgende var vi en tur rundt i museet, som i virkeligheden, udover bygningerne, ikke rummer mange originale ting fra Poul La Cours virke. Dog eksisterede de gamle ilt- og brintbeholdere stadig under en af bygningerne. Disse beholdere kunne rumme mange kubikmeter ilt og brint og var en del af eksperimenterne om nye energiformer.

Er du interesseret i flere oplysninger om museet, så besøg museets hjemmeside www.poullacour.dk

 

Efter at have indtaget en dejlig frokost, som skolehjemmets køkken havde kreeret til os, gik turen videre til Harteværket i Kolding.

Harteværket er Danmarks første store vandkraftværk. Værket producerer fortsat elektricitet, men er først og fremmes et oplevelsescenter.

I den gamle portbygning fik vi af vores rundviser en orientering om Harteværket. Efterfølgende var vi en tur op langs det 80 m lange trykrør op til Risthuset, hvor affald i vandet fjernes, inden vandet sendes gennem trykrøret til turbinerne.

På den anden side af Risthuset ligger den menneskeskabte kanal, som leder det opsamlede vand frem til Risthuset og trykrøret.

Trykrøret ledes ind i maskinhuset, hvor der leveres 6000 l vand i sekundet til hallens tre turbiner, regulatorer og generatorer.

Efter vandet har afleveret sin energi til turbinerne, ledes det ud i Kolding Å, hvor det strømmer videre i et særdeles idyllisk område.

Vil du vide mere om Harteværket, så besøg Harteværkets hjemmeside på https://hartevaerket.dk


Efter besøget i Kolding sluttede udflugten, og vi kunne køre hjem nogle gode oplevelser rigere.

 

 

Billeder fra Poul La Cour museet

Billeder fra Harteværket