Sønderjyllands Radiomuseum har ved forskellige lejligheder haft besøg af journalist Niels-Henrik Jensen, som udover sin journalistiske baggrund også er uddannet som radiomekaniker.
Niels-Henrik, som interesserer sig for historien om Kaj Munk, kommer på præstegården i Vedersø, og har ved disse besøg, som radiomekaniker, ærgret sig over den dårlige stand af Kaj Munks gamle B&O Master 40 S, der blev lanceret i efteråret 1939/foråret 1940.
Radioen fremstod med et knækket skalaglas, en manglende knap samt en manglende bagbeklædning. Endvidere var radioen på ingen måde funktionsdygtig.
Fra sine besøg hos Sønderjyllands Radiomuseum vidste Niels-Henrik, at museet råder over ekspertise samt de nødvendige komponenter til at restaurere en gammel rørmodtager.
Niels–Henrik foreslår derfor Museet Vedersø Præstegårds daglige leder Lisbeth Lunde Lauridsen, at der rettes en henvendelse til Sønderjyllands Radiomuseum med henblik på en restaurering af den gamle radio.
Sønderjyllands Radiomuseum siger naturligvis ja til en sådan opgave, og efter radioen er bragt til museets lokaliteter i Sønderborg, går et lille team af dygtige teknikere i gang med opgaven.
Radioen bliver forholdsvis hurtig funktionsdygtig, skalaen limes – der anvendes ikke nogen erstatning, da det skal være den skala Kaj Munk kiggede på – den manglende knap findes, og en ny bagbeklædning fremstilles.
I samarbejde med Lisbeth Lunde Lauridsen besluttes, at der diskret under radioen skal monteres en lille CD-afspiller, som via sin egen forstærker samt en nyindbygget højttaler kan afspille en række for 2´ verdenskrig og for Danmark tidstypiske sekvenser.
Sekvenserne er for eksempel: Poul Henningsen, der fortæller om sine specielle fædrelandssange, BBC udsendelser med de kendte navnekoder til frihedskæmperne, en af DR direkte optagelse af en sabotagehandling i København, stammende fra en trådoptagelse fra årsskiftet 1949/50 samt naturligvis frihedsbudskabet fra den 4. maj 1945.
Disse sekvenser er ”brændt” på en CD, som under afspilning ledsages af skalalys (stammende fra en LED-lysliste indbygget i radioen), som giver oplevelsen af en ”levende” radio.
Kaj Munks radio er nu færdigrestaureret og efter en sidste polering af kabinettet klar til at komme hjem til museet på Vedersø Præstegård.
Lidt af restaureringen kan ses i nedenstående billedserie.
Ved klik på et af nedenstående billeder, vises det i stort format.