Ekskursion 2018
Radiomuseets ekskursion 2018 gik den 23. august til Billund, hvor målet var besøg hos firmaerne HN Group A/S og Scandinavian Avionics A/S.
Deltagerne mødtes lidt før 09.00 hos HN Group A/S, hvor besøget startede med et veldækket morgenbord. Firmets ejer og direktør Henrik Nicolajsen havde hørt om vores passion for ”Dr. Nielsen”, så denne herlige drik indgik i morgenbordet, og sikrede dermed en god start på dagen.
Efter morgenbordet fik vi en rundvisning i firmaet, der har specialiseret sig i fremstilling af plastprodukter ved sprøjtestøbning og thermoformning. Endvidere fremstiller virksomheden selv stort set alle sine støbeværktøjer.
Virksomheden beskæftiger ca. 80 medarbejdere, men da de store robotstyrede støbemaskiner helst skal køre i døgndrift arbejdes der i skiftehold, hvorfor kun en del af medarbejderne var at se på virksomheden.
Værktøjsfremstillingen havde virklig vores interesse. Værktøjsmagerne sidder ved computeren og designer støbeværktøjerne ved hjælp af diverse programmer, og sender efterfølgende data til CNC-maskinerne, som er placeret i fremstillingshallerne. Det er altid fascinerende at se disse maskiner hente og skifte de skærende værktøjer i fremstillingsprocessen og se bearbejdningen af stålet til et færdigt produkt.
Det var også fascinerende at se støbemaskinernes automater håndtere produkterne i fremstillingsprocessen. Der hvor medarbejdere er i clinch med maskinerne, er hovedsaligt ved omstilling af maskinerne til andre produkttyper.
Besøget hos HN group sluttede med en dejlig frokost i firmaets kantine.
Efter frokosten besøgte vi Scandinavian Avionics A/S, som er beliggende i Billund Lufthavn.
Vi blev modtaget af firmaets CEO Michael R. Truelsen, som orienterede om firmaets historie og arbejdsområder.
Firmaet har i dag afdelinger i Europa og Asien, og udgør tilsammen SA Group, hvor Scandinavian Avionics A/S i Billund er den største division, der også fungerer som hovedkvarter for organisationen.
Firmaet opererer med avionics løsninger i både det civile og militære område, hvilket indebærer både vedligehold og modificeringer.
Et meget spændende arbejde – synes vi i hvert fald – foregår i firmaets hangar, hvor flys elektronik modificeres. Dette betyder, at et fly med et noget fossilt cockpit efter afsluttet renovering fremstår med en instrumentering som et helt moderne fly.
Efter en god dag i Billund med to gode virksomhedsbesøg afsluttede vi dagen på helt traditionel vis, hvilket vil sige øl på terrassen hos Margot og Alex afsluttende med en herlig middag – og igen må jeg fremhæve citronfromagen med den velpiskede flødeskum.
Til slut skal også påpeges, at det også var dagen, hvor Alex Torp gik fra status som voksenlærling til uddannet radiomekaniker. Der var dog den begrænsning, at uddannelsesniveauet er på 1965 niveau, som indebærer, at ihændehaveren af uddannelsesbeviset er i stand til at vedligeholde og fejlfinde på en 4 1/2 rørs superheterodynmodtager plus selvfølgelig – retten til at bære rødt skridtfor og sabel.