Besøg hos Hella og Karl Helt

Hella, Karl, Tommy og Sven i hjemmet i Elmshorn.

Hella og Karl, som er et dansk-tysk ægtepar, besøgte for en tid siden Sønderjyllands Radiomuseum.
Karl, der godt hjulpet af sin hustru Hella har samlet på gamle radioer gennem mange år, fik som fødselsdagsgave af fruen en tur til Sønderjyllands Radiomuseum.
Under besøget fortalte Karl om sin samling og inviterede os til Elmshorn tæt ved Hamborg, så vi også kunne få glæde af de mange gamle apparater. Ved samme lejlighed ville Karl også skænke museet nogle eksemplarer fra samlingen.

Torsdag den 6. oktober kørte Sven og Tommy så turen til Elmshorn, hvor vi på særdeles gæstfri vis blev modtaget af Hella og Karl.

Jeg ved ikke helt præcis, hvad vi havde ventet, men det er helt sikkert, at der ventede os en stor overaskelse.
Samlingen var ikke alene stor, men den rummede også en række klenodier.

Sven og jeg har efterfølgende talt om, at det kunne være rigtigt fint at delagtiggøre andre i denne fine samling.
Det kan naturligvis gøres ved at bringe en række billeder af samlingen på denne hjemmeside, men vi kunne også - og her vil jeg understrege, at vi endnu ikke har talt med Hella og Karl om dette - lave en særudstilling her på museet med nogle af de fineste klenodier (og dem er der mange af). Det kunne være en særudstilling, der strakte sig over to til tre måneder, hvor vi sørgede for transporten af apparaterne mellem Sønderborg og Elmshorn, og hvor vi også sikrede en omtale af udstillingen i medierne.

Helt sikkert er det, at der kommer mere omtale af denne fine samling her på hjemmesiden.


Det skal også lige anføres, at Sven og jeg slap for det meget pinagtige at skulle kommunikere på tysk. Hella taler nemlig et meget flot dansk.

Volksempfänger

Billederne viser et par af Hella og Karls klenodier.
 
En Volksempfänger skulle på linie med Volkswagen -VW - være hvermandseje i det "Tredie Rige".

Læg mærke til det lille røde skilt, hvorpå der står en advarsel fra "Føreren"- lyt ikke til andet end tyske stationer - lyttes der på udenlandske stationer risikerer man tugt- og forbedringshus.

Denne advarsel må have givet en ustyrlig lyst til at lytte på disse stationer for at finde ud af, hvad der kunne være så forfærdeligt.

Særudstilling

Idéen med at udstille nogle klenodier fra  Hella og Karls store samling er nu gjort til virkelighed.

Onsdag den 13. juni kørte Sven og Tommy til Elmshorn for sammen med Hella og Karl at foretage en udvælgelse af apparater.
Den begrænsede plads i bilen bestemte, at det, der skulle udstilles, skulle være lidt men godt.
Vi kom hurtigt frem til det resultat, at udstillingen skulle omfatte tyske radioer fra tiden med "Det tredie rige" samt nogle få udvalgte fra DDR-tiden.
Grunden til dette valg var, at disse radiotyper aldrig eller i hvert fald meget sjældent ses i Danmark.

Efter en dejlig kop kaffe med brød samt en god "radiosnak" med Hella og Karl blev "TomTom-navigatoren" indstillet til hjemadressen, og turen gik tilbage til Danmark.

Særudstillingen er afholdt

Særudstillingen er nu gennemført i perioden juli til september 2012, og omtalen af denne kan ses under fanebladet "Særudstilling 2012".

I forbindelse med tilbageleveringen af de udstillede apparater, skænkede Karl den radio, som vi kalder "Erich Honeckers Radio", til radiomuseet. Radioen vil fremover indgå i museets udstilling.